Regina-bygningen Aarhus

Projekter

Forskudte etager og en bevaringsværdig facade gør renoveringen af Regina-bygningen kompleks. Men med en avanceret BIM-model bliver det enkelt at planlægge det komplekse.

LE34 viser vejen
LE34 landinspektør Regina-bygningen Aarhus
FAKTA

Kunde:

  • Capital Investment A/S

Periode:

  • 2015 - 2016

Alle i byggeriet snakker om det: Building Information Modelling. Vi gør det: Gennemfører scanninger af bygninger og samler data til en avanceret BIM-model. En af de mange bygninger, vi har lavet BIM på, er den ranke Regina-bygning, der med sin buede facade troner på hjørnet af den aarhusianske gågade og Sønder Allé.

Hele virkeligheden i én model

Ved hjælp af laserscannere har vi minutiøst gennemscannet hvert et rum, hver en etage og hver en kringelkrog – både indvendigt og udvendigt. Der er tale om en fuld bygningsscanning af alle rum, søjler, dørhuller, gange, bjælker, ventilation, indskudte etager og af den bevaringsværdige facade med unik udsmykning ved vinduerne.

Resultatet er en BIM-model, der gør planlægningen af renoveringen nemmere og hurtigere for både bygherren, arkitekten og ingeniøren, fordi den viser virkeligheden som bygningen er, og ikke som man antager, den er.

LE34 landinspektør Regina-bygningen Aarhus punktsky

Komplet geometri med høj præcision

LE34’s scanninger er af en meget høj præcision med nøjagtige detaljer i tre dimensioner (x, y og z) – det er en komplet geometri og et solidt datagrundlag, som bliver bearbejdet og samlet i en avanceret BIM-model, hvor vi kan lægge en lang række informationer på – alt efter kundens ønsker. Det kan være informationer om vægtyper eller materiale – for eksempel en nøjagtig angivelse af, hvilke døre der er af træ og hvilke dimensioner de har. BIM-modeller har typisk en nøjagtighed på helt ned til 1 cm, og vi kan modellere de enkelte detaljer meget præcist – hvilket kan være af stor betydning for de dokumenter og tegninger, som bygherren skal sende til myndighederne i forbindelse med ansøgning om byggetilladelser.

Rasmus Gregersen, landinspektør og partner, LE34

”Inden vi går i gang med at scanne en bygning og lave en BIM-model, afklarer vi sammen med kunden, hvad det præcise behov er: Hvilke informationer skal inkluderes i den færdige BIM-model og hvor detaljeret skal modellen være? Alt kan lade sig gøre, når de grundlæggende opmålinger af bygningen er så detaljerede, som de er.”

LE34 landinspektør Regina-bygningen Aarhus
LE34 landinspektør Regina-bygningen Aarhus
LE34 landinspektør Regina-bygningen Aarhus

Komplet overblik

BIM-modellen samler alle oplysninger i ét overblik, så arkitekter, ingeniører og bygherre kan planlægge renoveringen og udviklingen af bygningen på baggrund af komplette, faktuelle oplysninger om materialer, dimensioner og tilstande.

Visualisering af det færdige projekt venligst udlånt af Aarstiderne Arkitekter.

Projektér rigtigt første gang

BIM-modellen af Regina-bygningen bliver brugt af de tilknyttede Aarstiderne Arkitekter til at skabe konkrete forslag til renoveringen på baggrund af bygherrens idéer.

Når en bygning består af så mange forskudte etager og reposer som Regina, er man nødt til at have et seriøst grundlag at arbejde ud fra. BIM er dette grundlag. Og det sparer både tid og penge, fordi man kan teste, om idéerne virker i en virkelighedstro BIM-model, inden man går i gang i virkeligheden; det minimerer risikoen for fejl undervejs at man kan projektere rigtigt første gang. Samtidig giver BIM-modellen mulighed for, at alle de udførende parter i selve renoveringsarbejdet har adgang til de nødvendige informationer og detaljer for at kunne gennemføre deres arbejde korrekt. Renoveringsarbejdet blev sat i gang i slutningen af 2017. 

Få mere at vide

Kontakt os

Kontakt BIM-ansvarlig Richard Lindquist Capion, hvis du er interesseret i at høre mere.

Richard Lindquist Capion
Afdelingsleder, Landinspektør
+45 7733 2172
rlc@le34.dk

Send en mail til Richard Lindquist Capion