Vilkår om fravigelse af gæsteprincippet for et 50 kV kabel

I forbindelse med Cerius’ anlæg af et 50 kV kabel på Københavns Kommunes ejendom, opstår der uenighed om vilkår for kabelanlægget, herunder om der skal ske fravigelse af gæsteprincippet. Landsretten og ekspropriationskommissionen har tidligere taget stilling til spørgsmålet i forbindelse med vilkår for 132 kV kabler, men det er første gang, at spørgsmålet behandles for ”et mindre” kabel.

LE34 viser vejen

27.11.2024

Cerius har siden 2018 konstateret, at den eksisterende hovedstation ved Ølsemagle var belastet med mere end 125%. Cerius har derfor været nødsaget til at finde en løsning, som blev at etablere en ny hovedstation ”Lille Skensved”, som forsynes via flere 50 kV kabelanlæg for at sikre, at det nuværende el-net ikke bliver overbelastet, og at der ikke sker udfald.

Baggrunden for kabelprojektet

Cerius har indgået aftale med samtlige grundejere på strækningen om etablering af kabelanlægget. Aftalerne omhandlede blandt andet sikring af kabelanlægget med en tinglyst servitut. Men for én ejendom, som er ejet af Københavns Kommune, var det ikke muligt at blive enige om vilkårene for servitutten. Det blev derfor besluttet, at spørgsmål om vilkår i servitutten og erstatning skulle behandles ved ekspropriation, jf. El-sikkerhedslovens § 27.

Cerius var af den opfattelse, at ejendommen skal pålægges servitut med fravigelse af gæsteprincip for at sikre kabelanlægget tilstrækkeligt. Det bemærkes i øvrigt, at den samme servitut er pålagt de andre berørte ejendomme.

Det var Københavns Kommunes vurdering, at kabelanlægget skulle placeres efter gæsteprincippet.

Det bemærkes i øvrigt, at kabelanlæggets placering blev besluttet jf. aftale mellem Cerius og Københavns Kommune. Kabelanlægget var derfor anlagt før tidspunktet for ekspropriationskommissionens besigtigelses- og ekspropriationsforretning.

Parternes synspunkter

Cerius gjorde gældende, at det er nødvendigt og proportionalt, at ekspropriationsindgrebet indeholder pålæg af servitut med vilkår om fravigelse af gæsteprincippet, hvorved kabelanlægget har en ubetinget tilstedeværelsesret.

Det pågældende kabelanlæg er én af to 50 kV-forsyninger til højspændingsstationen ”Lille Skensved”, der forsyner et stort industriområde i kraftig udvikling. Det er helt essentielt og grundlæggende for elforsyning på dette niveau, at der er flersidet forsyning for at sikre et robust og pålideligt elnet. Udfald af én forbindelse, vil betyde at elforsyningen i et stort område vil være sårbar. Da reparationer, og i særdeleshed omlægning, er tidskrævende, er det absolut essentielt at have flere forbindelser til hver højspændingsstation.

Cerius har valgt en placering på ejendommen ud fra el-tekniske hensyn, arealets beskaffenhed og placeringen af øvrige anlæg på og i arealet. Københavns Kommune har forud for udførelsen haft mulighed for at forholde sig til placeringen af kabelanlægget, og har ikke haft bemærkninger eller oplyst om forhold, som Cerius skulle tage hensyn til.

Kabelanlægget er placeret på arealer, der er beliggende i landzone, og ejendommen er noteret som landbrugsejendom. Den aktuelle anvendelse (landbrugsdrift) kan fortsætte som hidtil efter etablering af kabelanlægget. Derudover er der ikke planlægningsmæssige forhold, som er uforenelige med tilstedeværelsen af kabelanlægget.

Cerius mente derfor, at Københavns Kommune ikke vil blive påført en uforholdsmæssigt indgribende byrde set i forhold til de aktuelle muligheder, der er for at udnytte ejendommen. Cerius’ synspunkt var også underbygget af, at indgrebets formål er at fremtidssikre forsyningssikkerheden.

Københavns Kommune anførte, at det forekommer uproportionalt og unødvendigt, at Cerius kræver, at anlægget skal ligge bedre end gæst. Derudover oplyste kommunen, at de har en fast praksis om, at tilladelse til etablering af kabelanlæg på Københavns Kommunes ejendomme sker på gæstevilkår, medmindre der er klare holdepunkter for andet.

Forud for henvisningen af sagen til Ekspropriationskommissionen havde Cerius anmodet Københavns Kommune om at acceptere, at gæsteprincippet fraviges i den konkrete sag med henvisning til Østre Landsrets dom af den 28. juni 2022 (Avedøredommen). Vi har tidligere skrevet om Avedøredommen i artiklen ”Ny landsretsdom om gæsteprincippets anvendelse ved ekspropriation”. Her fastslog landsretten, at servitutvilkårene om fravigelse af gæsteprincippet og rådighedsbegrænsningerne levede op til de ekspropriationsretlige krav om nødvendighed og proportionalitet. Københavns Kommune var af den opfattelse, at sagerne adskiller sig fra hinanden på nogle punkter.

Københavns Kommune anførte, at mens der i Avedøredommen er tale om et kabelanlæg med en 132 kV-forbindelse, er der i nærværende sag tale om en 50 kV-kabelforbindelse. Kabelanlægget i Avedøredommen indgår derudover i det overordnede eltransmissionsnet i Danmark, mens kabelanlægget i nærværende sag indgår i det underordnede elnet, der er koblet til det overordnede eltransmissionsnet. Sagerne adskiller sig således ved, at der er tale om en anden type af kabelanlæg og et andet forsyningsbehov og -volumen. Derudover er der i nærværende sag alene tale om en redundant forsyning mellem en eksisterende og en nyetableret transformerstation.

Ekspropriationskommissionens kendelse

Kommissionen lægger efter sagens oplysninger til grund, at etableringen af 50 kV kabelforbindelsen er nødvendig for at opretholde forsyningssikkerheden i området, og at der efter kabelanlæggets karakter og forhold er vægtige hensyn at tage til såvel person-, anlægs- og forsyningssikkerheden som samfundsøkonomien. Kommissionen finder på denne baggrund, at betingelserne for at sikre 50 kV kabelanlægget ved en servitut, hvor gæsteprincippet er fraveget, er opfyldt.

Det er efter kommissionens opfattelse hovedreglen, at forsyningsledninger er anbragt på privat ejendom mod betaling af erstatning til de berørte lodsejere for den rådighedsbegrænsning/værdinedgang af ejendommen, som sikring af anlægget indebærer. Forsyningsledninger på privat ejendom ligger således helt overvejende med fuld tilstedeværelsesret. Det er kommissionens opfattelse, at en servitut, der sikrer Cerius’ kabelanlæg fuld tilstedeværelsesret, principielt ikke adskiller sig væsentligt fra de servitutter vedrørende andre el-, gas-, og vandforsyningsledninger, der pålægges private ejendomme ved enten aftale eller ekspropriation.

I øvrigt bemærkes det, at kommissionen vurderer, at det berørte areal ved erstatningsfastsættelsen skal sammenlignes med andre landbrugsejendomme. Kommissionen mener derfor, at erstatning for pålæg af servitut om 50 kV kablet bør fastsættes i overensstemmelse med landsaftalen for el- og fiberanlæg på landbrugsjord.

Ekspropriationskommissionens kendelse er ikke indbragt til efterprøvelse ved taksationskommissionen og er dermed endelig.

Kommentar

Det har tidligere været diskuteret om betingelserne for at ekspropriere til fravigelse af gæsteprincippet for ”de små ledninger” er opfyldt. Med denne kendelse har vi i hvert fald fået svar på, at det gør sig gældende for et 50 kV kabel under de foreliggende omstændigheder.

Spørgsmålet er, om vi vil se flere kendelser i fremtiden, hvor nødvendigheden af fravigelse af gæsteprincippet udfordres ved endnu ”mindre” ledninger eller, om grundejere generelt vil acceptere vilkår om fravigelse af gæsteprincippet uanset ledningens størrelse.

Det må tiden vise.

Hvis du har spørgsmål til artiklen kan du kontakte Vibeke Stærdahl Nielsen eller Kenneth Holme Poulsen.

Kontakt eksperterne

Kenneth Holme Poulsen

Landinspektør
LE34 Aarhus

Vibeke Stærdahl Nielsen

Landinspektør
LE34 København

Gert M. Henningsen

Partner / Landinspektør / Forretningschef / Miljø, Plan & Jura
LE34 Odense

Jonathan Overgaard Markman

Landinspektør
LE34 Aalborg, LE34 Esbjerg

René Aggersbjerg

Cand. jur.
LE34 København

Søren Henriksen

Landinspektør
LE34 Aalborg

Thomas Normann Asmussen

Partner / Landinspektør / Afdelingsleder
LE34 Aarhus

Erik Jeppesen

Landinspektør / BA. Jur.
LE34 København

Martin Korgaard

Markedschef / Landinspektør
LE34 Aarhus

Daniel Lundeman Lind

Konsulent / cand.jur.
LE34 Aarhus, LE34 Odense