Metoder til scanning af bygninger
Det er ikke ligegyldigt, hvem du rådfører dig med om bygningsscanning. Vi ser mange tilfælde, hvor rådgivning om scanningsmetoder resulterer i data i en nøjagtighed, der ikke egner sig til det enkelte projekt. LE34’s specialister i laserscanningsteknologi rådgiver dig til den mest effektive scanningsmetode, der giver dig og dit projekt den helt rette data at arbejde videre med.
Laserstråler tur/retur
Laserscanningsteknologien er i al sin enkelthed baseret på at måle afstande ved hjælp af mange tusinde laserstråler, som sendes ud og rammer de omkringliggende overflader. Laserscanneren måler afstanden ved at registrere, hvor lang tid laserstrålen er om at returnere til scanneren.
Laserstråler tur/retur
Laserscanningsteknologien er i al sin enkelthed baseret på at måle afstande ved hjælp af mange tusinde laserstråler, som sendes ud og rammer de omkringliggende overflader. Laserscanneren måler afstanden ved at registrere, hvor lang tid laserstrålen er om at returnere til scanneren.
LE34's specialister rådgiver dig til den rigtige scanningsmetode
I LE34 arbejder vi med en række af de nyeste og mest avancerede teknologier, hvilket gør det muligt for os at skalere og tilpasse opgaven på hastigheds-, præcisions-, og detaljeniveau, når vi planlægger laserscanning af en bygning. Det betyder, at vi scanner på det plan og udarbejder de 3D-modeller, der matcher det enkelte projekts behov. Valg af scanningsmetode baserer vi på krav til nøjagtighed, og om vi skal udarbejde den indsamlede data til punktskyer, building information modeling (BIM) eller 360°-panoramabilleder.
Oversigten over LE34’s forskellige scanningsmetoder og -teknikker nedenfor giver et indblik i, hvilken metode, der egner sig bedst til forskelligartede bygningsscanninger.
Effektiv og hurtig scanning med SLAM
SLAM-metoden (Simultaneous Localization And Mapping) er blandt andet brugt i GeoSLAM’eren, som er en lille, håndholdt scanner, hvilket gør en hurtig og effektiv bygningsscanning mulig. Punktskyen indeholder ingen farver og har en lav punkttæthed og nøjagtighed. Det gør den uegnet som projekteringsgrundlag, men særdeles anvendelig til arealopgørelser og due diligence.
God nøjagtighed med terrestrisk laserscanner
Den terrestriske laserscanner bruger vi til bygningsscanning for at opnå en god nøjagtighed før, under og efter byggeprojekter, og særligt i områder hvor det er nødvendigt med en høj detaljeringsgrad i punktskyen. Vi monterer scanneren på stativ eller anden fast monteringsenhed, og tager vi billeder, kan vi enten farvelægge punktsky efter materialets farve eller som en intensitetsværdi efter materialernes refleksionsevne.
Høj nøjagtighed med NavVis' SLAM
Scanneren fra teknologiudvikleren NavVis kombinerer SLAM-teknologi og fotografier fra indbyggede kameraer. NavVis-scanneren kan dermed både levere 360°-billeder og farvelagte punktskyer og egner sig til mange projekter, fordi den i en koordinering med traditionel opmåling af fikspunkter har en god balance mellem tidsmæssigt effektivitet og nøjagtighed.
Fotogrammetri: Opmåling i billeder
Med fotogrammetri danner vi punktsky ud fra fotos eller stills fra video, som vi indsamler via kamera monteret på drone eller håndholdt kamera. Billederne indeholder fikspunkter med kendte koordinater, hvorved vi opnår god nøjagtighed. Ud fra billederne får vi en farvelagt punktsky, som kan danne grundlag for plan ortofotos (2D målfast plan), opstalter eller 3D-BIM-modeller (3D).
Droneopmåling
Droneopmåling bruger vi ofte sammen med NavVis’ VLX’eren eller terrestisk scanning af områder, der ikke er fremkommelige, som eksempelvis tage og de øverste dele af bygningsfacader. En fastvinget drone eller en helikopter med kamera kan optage en billedserie med en stor mængde billeder, mens den flyver over det ønskede område. Den indsamlede data fra dronen fuldender og optimerer det endelige produkt.
Brugervenlig scanning med SmartSurvey™
SmartSurvey™ er LE34’s app, hvor simpel videooptagelse fra en mobiltelefon bliver omsat til et rummeligt billede eller en punktsky. Metoden egner sig godt til scanning af mindre områder, særligt ved små udgravninger af installationer i jord. SmartSurvey™ fordrer, at der er opmålt fikspunkter af det scannede område for at kunne knytte indsamlede data i målestok.
Fikspunkt med overlegen nøjagtighed
Vi anvender oftest fikspunkter med overlegen nøjagtighed, så vi kan dokumentere høj nøjagtighed på både rum- og bygningsniveau. Sammen med fikspunkternes nøjagtighed og antal er det scannerens laserenhed, der er afgørende for nøjagtighed. Med en SLAM-baseret scanner uden fikspunkter vil punktskyen på rumniveau have en høj nøjagtighed, men kan ende med at være lavere på bygningsniveau.
Metodevalg sikrer den fornødne punkttæthed
Punkttætheden beskriver den indbyrdes afstand mellem hvert punkt i punktskyen og er afgørende for, hvor godt objekterne i punktskyen er defineret. Det er en naturlig del af vores rådgivning at sikre den fornødne punkttæthed, så vi kan registrere selv de mindste objekter til punkt og prikke. Derfor vil vi typisk anbefale en kombination af flere metoder.
Kontakt eksperterne
Richard Lindquist Capion
Charlotte Metz
Jamie Meunier
Hvorfor vælge LE34 til laserscanning?
Vi er altid lige i nærheden af dig
Vi har 29 kontorer strategisk placeret i Norden og mindst 150 målehold i felten hver dag. Det sikrer, at vi er tæt på og har lokalt kendskab uanset opgavens størrelse og geografi.
De rigtige eksperter på din sag
Vores størrelse og faglige bredde betyder, at du altid har de rigtige eksperter på din sag. Vi rådgiver dig om den bedste løsning og er med dig fra planlægning til færdigt projekt.
Kvalitet og tryghed
LE34 er som det første landinspektørfirma i Danmark ISO 9001:2015 certificeret. Det betyder, at vores arbejde altid lever op til de højeste kvalitets- og dokumentationskrav, så du kan sove roligt.