Boom i sommerhussalg kan give flere skeltvister
De fleste forbinder sommerhuset med ren afslapning og glemmer måske derfor, at der også er matrikelkort og ejendomsgrænser at forholde sig til i fritidsboligen. Men uklare grænser kan skabe nabostridigheder – LE34’s landinspektører giver fem råd til at undgå tvister på grund af skel.
Siden COVID-19 ramte er sommerhuse gået som varmt brød, og salget er nået nye højder. I andet, tredje og fjerde kvartal i 2020 blev der ifølge tal fra Danmarks Statistik solgt over 60 procent flere sommerhuse, end der gjorde i samme periode året før.
Få styr på skellet - så kan du slappe ordentlig af
De fleste forbinder sommerhuset med ren afslapning og glemmer måske derfor, at der også er matrikelkort og ejendomsgrænser at forholde sig til i fritidsboligen. Faktisk kan flere af forholdene være mere uklare, når der er tale om sommerhuse, og det kan give anledning til nabostrid.
Ved mange sommerhuse er skelforholdene diffuse. Nogle områder er klart opdelte og ligner næsten parcelhuskvarterer, men i andre områder, hvor der er mere åben natur, kan man slet ikke se grundens afgrænsninger. Her er det væsentlig at have styr på skellene, så man undgår eventuelle uoverensstemmelser med naboen.
Fem gode råd
1. Tal med naboen
Når du køber sommerhus, kan du aldrig vide, om du får en nabostrid om hækkens højde eller skurets placering med i købet. Derfor er en god og åben snak med den nye nabo altid første skridt mod et gnidningsfrit naboskab.
2. Find skellene
Undersøg, om der er opsat skelpæle på ejendommen. I forbindelse med køb af sommerhus er det vigtigt at orientere sig om grundens skelforhold. Tag en dialog med sælger, og bed om dokumentation for skel, og forlang at få påvist skelpæle. Hvis skelforholdene er uklare, hvis der ikke findes skelpæle, eller hvis der i øvrigt er tvivl om, præcist hvor grundens skel går, så kontakt en landinspektør, og bed om afsætning af skellet.
3. Tjek op på servitutter
Ved køb af sommerhus skal du tjekke op på servitutter, som for eksempel kan give en anden person ret til at bestemme noget på din ejendom. Ved sommerhuset kan det være, at flere naboer har ret til at gå gennem din grund for at komme ned til vandet, eller at du ikke må bygge til, hvis det tager udsigt fra omkringliggende sommerhuse. Oplysninger om servitutter kan du finde i tinglysningssystemet. Hvis der er tvivl om fortolkning af servitutter, kan landinspektøren hjælpe med at afklare dette.
4. Opdatér BBR
Gennemgå oplysningerne i Bygnings- og boligregistret, BBR. Det sker nemlig jævnligt, at virkeligheden og BBR ikke stemmer overens. Det kan være, at et nyere redskabsskur ikke er anført i registret, og selvom det måske er den tidligere ejer, der har opført skuret uden at registrere det, så er det dit ansvar, så snart du ejer sommerhuset.
5. Hold øje med lokalplanen
Lokalplanen for dit sommerhusområde kan fortælle dig, hvad kommunen har planlagt af udvikling, byggeri eller eventuelle fredninger, så den er vigtig at orientere sig i. Det er også her, du kan finde oplysninger om, hvorvidt og hvordan du må udbygge dit sommerhus. Derfor er det en rigtig god idé at have tjekket lokalplanen igennem, før du køber et sommerhus.
Få mere at vide
Kontakt din lokale landinspektør
LE34 er lige i nærheden af dig. Som landets største landinspektørfirma har vi 23 kontorer i Danmark og alle landinspektører er parat til at guide dig videre til den rigtige løsning og rådgivning i relation til skel.