Boligareal – kontrolopmåling til BBR

Med nye ejendomsvurderinger på vej, er der lige nu stort fokus på BBR-oplysninger og boligejerens ansvar for at arealoplysningerne er korrekte. Hvordan hænger det egentlig sammen, og hvorfor er det en god idé at kontrolmåle? Det prøver vi at skitsere her.

Få mere at vide

Er tommestokken ikke nok, er vi klar til at hjælpe

Som landinspektører ved vi, at rigtig meget kan klares med en tommestok, lidt hovedregning og god vilje. Også opmåling af dit boligareal.
Men har du ikke mulighed for eller mod på selv at måle op, klarer vi det gerne for dig.

I LE34 bruger vi en mobil laserscanner til indvendig og udvendig opmåling af dit hus. Det har flere fordele. Metoden er hurtigere end traditionel opmåling og giver mere nøjagtige data. Det betyder, at vi generer dig mindst muligt og kan levere etageplaner og arealopgørelse efter gældende BBR-instruks.

Vi er klar at rykke ud med kort varsel fra vores kontorer i hele landet.

Bliv kontaktet af os

Flere grunde til at du bør tjekke arealoplysninger i BBR

De nye ejendomsvurderinger bliver efter planen sendt ud ultimo 2023 og træder i kraft i januar 2024. Vurderingen, og dermed også din ejendomsskat, bliver blandt andet beregnet ud fra en række oplysninger i BBR-registeret, herunder boligarealet. Ligesom landets øvrige landinspektørfirmaer, opdager vi jævnligt fejl i arealopgørelsen, når vi kontrolmåler privat- og erhvervsejendomme. Bygningen er måske bygget om eller bygget til siden sidste indberetning til BBR-registeret. Eller målt forkert op fra begyndelsen. 

Som boligejer har du ansvar for at arealoplysningerne er korrekte. At det påvirker din ejendomsskat ved vi alle, men andre konsekvenser er måske knap så nemme at gennemskue. Som boligkøber overtager du ikke kun huset, men også forkerte BBR-oplysninger, hvis de ikke er korrekt indberettede. Det samme gælder for dig, der er udlejer eller lejer. Hvilke konsekvenser det kan få for dig, beskriver vi kort her. 

Skal du sælge din bolig?

BBR-oplysningerne spiller en vigtig rolle, når du skal sælge en bolig. Salgsdokumenter, tilstandsrapport og energimærkning indeholder eller henviser ofte til BBR. Hvis det faktiske boligareal er mindre end det, der er opgivet i BBR-registeret, kan du risikere at skulle betale refusion til køber. Ifølge en afgørelse i Højesteret i 2020 har sælger det fulde ansvar for arealoplysninger ved en bolighandel.  

Er boligarealet mindre påvirker det salgsprisen negativt for dig som sælger. Det kan også betyde, at du går glip af potentielle købere, der sorterer din bolig fra, selv om den kun ligger et par kvadratmeter under deres mindstegrænse. 
Har du for eksempel udvidet din bolig med en kvist for at få en tagterrasse, påvirker det dit samlede boligareal. Ændringen i tagkonstruktionen giver flere kvadratmeter på 1. salen, som du skal indberette til BBR for at det skal slå igennem i dine salgsdokumenter. 

Er det faktiske boligareal større end angivet i BBR-registeret, kan det også få konsekvenser. Den nye køber vil måske gerne lave en tilbygning på x antal kvadratmeter, men må nøjes med færre, fordi det samlede boligareal ellers ville overskride den tilladte bygningsprocent. 

Skal du købe ny bolig?

Inden du kan købe din bolig, skal finansieringen på plads. Boliglånet bliver beregnet på baggrund af det samlede boligareal. Fejl i BBR-oplysninger og afvigelser til den ene eller anden side, kan få betydning. Hvis boligarealet er opgivet mindre end det faktiske, vil du i værste tilfælde skulle tilbagebetale en del af lånet. 

Boligarealet ligger også til grund for opgørelsen af din forsikringspræmie på din husforsikring. Forkerte oplysninger i BBR kan i sidste ende få betydning for størrelsen på en erstatningsudbetaling.  

En kontrolopmåling af arealet giver dig også sikkerhed for, at det ikke er opført ulovlige bygninger, som kommunen i yderste konsekvens kan kræve, at du fjerner. Du får også klarlagt bygningsprocenten, så du er sikker på, at der er mulighed for at lave den om- og tilbygning, du planlægger.   

Er du udlejer eller lejer?

En lejekontrakt, og dermed også størrelsen på huslejen, er oftest baseret på oplysninger fra BBR-registeret. Østre Landsret har i en konkret sag afgjort, at lejen skal beregnes efter det areal, der fremgår af lejekontrakten, selvom det ikke passer med de faktiske forhold. 

Hvis arealet er registreret for lille i BBR, mister du som udlejer indtægter. Er arealet registreret for stort, betaler du mere i ejendomsskat. 

Er du lejer og modtager boligsikring, kan eventulle fejl i BBR-oplysningerne få betydning for fastsættelsen af din ydelse. 

Afsætning af veje er en af LE34's ydelser
Afsætning til større anlægsprojekter er LE34 eksperter i at udføre

Hvorfor vælge LE34 til opmåling af areal til BBR?

VI ER ALTID LIGE I NÆRHEDEN AF DIG

Vi har 26 kontorer strategisk placeret i Norden og mindst 150 målehold i felten hver dag. Det sikrer, at vi er tæt på og har lokalt kendskab uanset opgavens størrelse og geografi.

DE RIGTIGE EKSPERTER PÅ DIN SAG

Vores størrelse og faglige bredde betyder, at du altid har de rigtige eksperter på din sag. Vi rådgiver dig om den bedste løsning og er med dig fra planlægning til færdigt projekt.

KVALITET OG TRYGHED

LE34 er som det første landinspektørfirma i Danmark ISO 9001:2015-certificeret. Det betyder, at vores arbejde altid lever op til de højeste kvalitets- og dokumentationskrav, så du kan sove roligt.